menstruatie ondergoed wasbare maandverbanden wassen

Alles op een rijtje:

  1. De menstruatiecup is geweldig: milieuvriendelijk, gezond, gemakkelijk in gebruik en nog eens goedkoper ook!
  2. De menstruatiecup heeft ook nadelen (Die vind je op de pagina “Problemen met de Menstruatiecup”)

Het is dan ook aan elke vrouw om voor zichzelf te beslissen of de menstruatiecup al dan niet geschikt is voor haar. Beslis jij om voor een andere optie te gaan… Onthoud dan dat er meerdere alternatieven bestaan, die OOK gezond en milieuvriendelijk en gezond zijn:

Wasbare maandverbanden

Dit is wat vrouwen gebruikten lang voor de wegwerpmaandverbanden en tampons werden uitgevonden. Waarom gingen we van een milieuvriendelijk gezonde optie naar een wegwerpmaanverband?

Vroeger maakten de meeste vrouwen hun maandverband van stoffen die ze in huis hadden, net als eender welke andere kledij. Volgens onze heel betrouwbare bron genaamd Wikipedia, waren het verpleegsters in de jaren 1800 die de verbanden voor wondes, begonnen te gebruiken als maandverband. Dat was voor hen gemakkelijk en goedkoop: die lagen er maar te liggen + ze moesten ze niet wassen. In een tijdperk zonder wasmachines en voor toen -een vrouw die werkt (bovenop haar kindjes en huishouden)- was dat heel wat handiger!

Als gevolg van deze trend, begonnen de merken van verbanden dan ook zelf maandverbanden te maken (vandaar de naam!)

Nu hebben we wel wasmachines en veel meer besef van de afvalberg PLUS alle gezondheidsgevaren die gepaard gaan met papieren maandverbanden die de vagina uitdrogen… Vandaar dat de oorspronkelijke wasbare katoenen menstruatielappen terug zijn! Alleen heten ze nu “pads”

Eigenlijk waren ze in jaren 70 al terug in de mode, maar we hadden blijkbaar wat meer internet nodig om het woord te spreiden. De menstruatiecup is een nieuwere uitvinding die vrouwen op dezelfde gezonde en milieuvriendelijke manier toelaat hun menstruatie door te komen, met de extra voordelen: ermee kunnen zwemmen, sporten en ze weinig moeten verversen.

Toch zijn er vrouwen die niet graag iets inbrengen en sommige vrouwen beweren dat het onnatuurlijk is om bloed op te houden in de vagina – of het nu met een tampon is of een menstruatiecup. Zij verkiezen dan ook het wasbare maandverband boven de menstruatieucup.

Welke soorten heb je nu?

Wasbare maandverbanden bestaan in veel maten, materialen, geuren en kleuren.

De meeste merken zijn gemaakt van bamboe, houtskool, polyester en PUL. De vormen en afbeeldingen erop variëren, maar dit zijn de meestvoorkomende materialen. Merken die dit verkopen zijn onder andere ImseVimse en OhBabyKa.

Het merk MyPads maakt wasbare maandverbanden van bio-katoen, bamboe, houtskool en fleece. Géén polyester en PUL. Vandaar onze initiële voorkeur hiervoor. Toen we ze ook testen, gingen we unaniem akkoord: de MyPads voelen zoveel zachter en aangenamer. Ze blijven dit ook na wassen.

Over wassen gesproken: hoe doet je dat?

Wasbare maandverbanden mag je mee wassen met je normale kledij op 30 graden. Heel gemakkelijk dus. Wij hadden hier ook twijfels bij, maar er blijven geen bloedvlekjes achter.

Zonder ze op voorhand af te spoelen, dus letterlijk in de wasmand zoals eender welk onderbroekje op het einde van de dag en dan wassen wanneer het tijd is om te wassen.

waar kan ik ze kopen?

Wij bestelden de drie merken die we getest hebben via bol.com op basis van de reviews.

Je kan de MyPads ook kopen via de website van het merk zelf: Rosie’s Discoveries

Menstruatie-onderboekjes

Dit is een nieuwe uitvinding: onderbroeken met meerdere lagen heel fijn, waardoor ze niet te dik zijn, maar toch veel bloed opvangen. Klinkt te mooi om waar te zijn, niet waar?

Groot nadeel (en een klein nadeeltje)

Bijna alle menstruatie-onderbroeken hebben een PUL laag, gelamineerd polyester.

Dit zorgt er inderdaad voor dat je bloed niet kan verder lekken wanneer alle andere lagen aan hun absorptie-capaciteit zitten…

Maar tegelijk stopt dit de zuurstof.

Het is héél belangrijk dat je vagina kan ademen. Anders creëer je hetzelfde als een badkamer waarvan je de ramen of deuren nooit opent: veel vocht en weinig zuurstof = schimmel! Heel gevaarlijk voor schimmel infecties met andere woorden.

Een bijkomend nadeel is dat je bij het verversen, steeds heel je broek/nylonkousen/… moet uittrekken, zodat je het onderbroekje kan uittrekken en dan een nieuw aantrekken. Bij het maandverband moet dit natuurlijk niet: kan je gewoon al de rest aanhouden.

Waarom gebruiken we dan massaal menstruatie-ondergoed?

Omdat het eruit ziet als normaal ondergoed!

Je ziet dus helemaal niet niet niet dat je een maandverband draagt, want je draagt er ook geen!

Als looks belangrijk zijn, bv. voor een feestje, een belangrijk evenement. Stel je voor dat je je maandstonden op je huwelijksfeest hebt bijvoorbeeld… Dan kan je maar beter zo’n menstruatie onderbroekje klaar hebben 😉

Hoe was je een menstruatie-onderbroek?

Gewoon in de was mee met de rest: dat is echt wel super handig.

menstruatie ondergoed wasbare maandverbanden wassen

waar kan ik ze kopen?

  • De grote speler op de markt is Thinx.
    • Voordeel: Zij hebben een groot aanbod en heel veel informatie op hun website.
    • Nadeel: Er zit een PUL (gelamineerd polyester) laagje in het onderbroekje. Dit zorgt er inderdaad voor dat je bloed niet kan verder lekken wanneer alle andere lagen aan hun absorptie-capaciteit zitten… Maar tegelijk stopt dit de zuurstof. Het is héél belangrijk dat je vagina kan ademen. Anders creëer je hetzelfde als een badkamer waarvan je de ramen of deuren nooit opent: veel vocht en weinig zuurstof = schimmel! Heel gevaarlijk voor schimmel infecties dus.
  • Rosie’s Discoveries is er eentje aan het maken: dat vind je hier op hun website.
    • Voordeel: Zij zijn de eerste die een menstruatie-onderbroek aan het ontwikkelen zijn met enkel natuurlijke laagjes, dus zonder PUL laag.
    • Nadeel? Ze zijn er nog niet! 🙁 Je kan ze nu al bestellen aan 50% korting, maar we moeten er wel nog op wachten en ze zeggen niet hoelang precies. Jammer!
Deel het met andere vrouwen: