Onze aanpak

vergelijking menstruatiecups

Soorten MenstruatieCups vergelijken: Hulp om de juiste cup te kiezen

Zoveel merken en ze lijken allemaal op elkaar...

menstruatiecup welke is de beste

 

Dus welke kies je nu het best?

 

In deze tabel zetten we alles op een rij: alle maten van alle merken en hoe groot die zijn, hoe breed ze zijn, wat voor steeltje ze hebben, hoeveel bloed ze kunnen opvangen en van welk materiaal ze gemaakt zijn.

 

Voor een specifieke vergelijking van de twee grootste merken, de DivaCup en de MyCup, klik hier 

1 - de maten en hoe groot die maten juist zijn

Waarop moet je de keuze van de maat baseren?

Welke maat je nodig hebt hangt af van je bloedverlies, leeftijd, de positie van je baarmoederhals, de sterkte van je bekkenbodemspieren en de gevoeligheid van je blaas.

Een zwangerschap verandert ook  't één en 't ander: de breedte van je baarmoederhals, de positie van je baarmoederhals en de hoeveelheid bloedverlies.

Van kleinste tot grootste menstruatiecup

In onze prachtige tabel kan je zien dat de MelunaCup de kleinste menstruatiecup heeft: hun small is 4,5 cm lang en 3,8 cm breed.

De gemiddelde menstruatiecup, alle merken en maten samen genomen, is 5,27 cm lang, 4,30 cm breed, heeft een steeltje van 1,80 cm en een totale capaciteit om 25 ml bloed op te vangen.

De grootste menstruatiecup is de DivaCup: die is 5,7 cm lang, maar de breedste is de MoonCup met een diameter van 4,6 cm.

 

Beste menstruatiecups voor jonge meisjes

Voor jonge meisjes, vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest en vrouwen die klein zijn van gestalte, raden we puur volgens de grootte en breedte aan:

De MyCup small met een lengte van 5,3 cm en diameter 4,2 en MoonCup maat B met een lengte van 5 cm en een diameter van 4,3.

 

De RubyCup is erop vooruitgegaan: zij hadden vroeger enkel hun maat medium, de maat die zogezegd voor iedereen paste. Dat bleek fout. Hun medium heeft de maat van de meeste "Large" maten van andere merken. Dus nu hebben ze ook de RubyCup small en die is, net zoals de LadyCup small, maar 4,6 cm hoog en 4 cm breed en daarmee ideaal voor meisjes die nog maar pas beginnen menstrueren en nog maagd zijn.

 

Kies de diameter of breedte van je menstruatiecup

Wat betreft de breedte: volgens onderzoek past voor de gemiddelde vrouw van rond de 30 jaar een menstruatiecup met de breedte van 4,25 - 4,55 cm.

Hierin vallen:

  • DivaCup Type 2
  • MyCup Large
  • MoonCup B
    (deze is tevens klein in lengte: dus goed voor kleinere vrouwen rond de 30 jaar)
  • MelunaCup Large (opgelet: deze is niet gemaakt van siliconen, maar van synthetische rubbers, dat is een soort kunststof; hier komen we zo dadelijk op terug)

Ben jij iets jonger/kleiner/smaller dan de gemiddelde 30-jarige vrouw: ga dan voor de MoonCup B. Dat is de smalste en kleinste menstruatiecup van deze groep.

Ben je iets ouder/breder/groter dan de gemiddelde 30-jarige vrouw: ga dan voor de MyCup Large. Die heeft de ideale diameter voor jou!

Sommige vrouwen zijn heel breed daarbinnen. Dat gebeurt gemakkelijk na een aantal zwangerschappen. In dat geval, ga je best voor de breedste menstruatiecup: de Meluna XL. Deze heeft een diameter van 4,7 cm.  Het nadeel is hier het materiaal: de wetenschap weet nog onvoldoende over het lange termijn gebruik van synthetisch rubber in je vaginahals om ons hierover te kunnen uitspreken. Wij raden voor je veiligheid daarom liever de LadyCup Large aan. Die is 4,6 cm breed, heeft een gemiddelde lengte en is gemaakt van siliconen.

2 - het steeltje

Alsof het nog niet voldoende was, al die soorten menstruatiecups, zijn er ook nog eens evenveel soorten steeltjes die aan die menstruatiecups hangen...

Kort, lang, geribbeld, rond,...

Waarom heb je dat steeltje nodig?

Sommige meisjes verkiezen een menstruatiecup zonder steeltje. Je kan de cup perfect gebruiken, inbrengen en uithalen zonder steeltje *ALS* jouw vagina dat toelaat.

Het steeltje is voornamelijk handig voor wanneer de menstruatiecup hoger kruipt: dat hangt af van jouw vagina-vorm.

Wij dachten:  "Maar je moet sowieso eerst het vacuüm doorbreken?" Dus dan moet je toch met je vinger geraken tot aan de cup zelf?

Het is exact hier waar het steeltje van pas komt:

  1. Je kan de cup eerst een beetje lager trekken (zonder zo volledig te proberen uithalen!)
  2. Dan kan je met je vinger aan de cup zelf en duwen om het vacuüm te doorbreken
  3. Daarna kan je kiezen wat jij het handigste vindt:
    - de cup al duwend meetrekken met die ene vinger aan de cup zelf
    - toch het steeltje gebruiken

Dus of jij een steeltje nodig hebt en hoe groot dat steeltje best is voor jou, dat hangt af van (1) de vorm en positie van je vagina en baarmoederhals en (2) wat voor jou het gemakkelijkste aanvoelt.

Je mag bij de meeste menstruatiecups het steeltje korter knippen. Je doet dit best pas na een aantal maanden, wanneer je comfortabel bent met het uithalen van je cup.

Dit is dus iets wat moeilijk te adviseren is. Ik zou een tabel kunnen maken van de afmetingen van vagina's en hun bijhorende ideale menstruatiecup-steeltje-lengte. Maar laten we eerlijk zijn: dat gaat wat ver + wie weet nu zijn eigen afmetingen?

Dit is trial and error. Ik raad aan te kopen bij een merk dat garantie geeft, zodat je kan zoeken naar je ideale menstruatiecup en al de rest kan retourneren.

 

3 - Garantie

Wij probeerden onze cup te retourneren bij volgende merken:

  • RubyCup
    • geeft 120 dagen garantie
    • verzendkosten zelf te betalen
  • MyCup
    • geeft 100 dagen garantie (via mail bevestigde Rosie dat die garantie verlengd kan worden als je nog niet klaar bent met proberen)
    • verzendkosten gedekt door hen
  • MoonCup
    • geen garantie
    • enkel 30 dagen garantie wanneer je cup kapot gaat, niet om maten te wisselen of over te stappen op een andere cup of ander product
  • DivaCup
    • geen garantie
    • hier ook enkel als je cup kapot toekomt, niet om maten te wisselen of over te stappen op een andere cup of ander product
  • LadyCup
    • bij LadyCup vonden we niets over de garantie op de website, er staan geen algemene voorwaarden op de website, er staat copyright 2015 op en ze antwoordden niet op mails. Mogelijk zijn ze ermee gestopt?
  • MelunaCup
    • geen garantie op gebruikte cups
    • 30 dagen garantie op een ongebruikte cup, in ongeopende verpakking (daar hebben we niet veel aan natuurlijk)
    • Ze zeggen wel op de website dat ze een nieuwe cup sturen, als ze niet zo lang meegaat als beloofd (dat is 3 jaar). Dit hebben we nog niet geprobeerd. Post gerust een antwoord op dit bericht als jij meer ervaring hebt met de garantie bij MelunaCup

 

Ons verhaal

4 - de makers van de menstruatiecup

Het bedrijf achter de menstruatiecup die jij zal gebruiken is van groot belang: waarom?

  1. Omdat je hulp kan gebruiken! Een menstruatiecup is geen smartphonehoesje dat je terug stuurt wanneer het niet goed past. Het is een hele karwij om die cup goed te doen passen, om die dat hele proces te leren kennen en in mijn ervaring is het erg handig als je hier wat hulp krijgt van iemand met ervaring. Dat is waarom ik qua bedrijf grote fan ben van Rosie's Discoveries: het is simpelweg het enige bedrijf waar ik antwoord kreeg via mail; en dan nog uitzonderlijk snel en uitgebreid.
  2. Je wil uiteraard kwaliteit in je vagina inbrengen: mannen, condooms, menstruatiecups. Enkel de crème de la crème mag erin. Dat is mijn mening althans 😉
    Om die reden raad ik alle merkloze menstruatiecups af: je weet nooit wat er juist mee gebeurd is of waar ze mee in aanraking gekomen is... Dat is het risico niet waard! Voor die tien euro meer die je betaalt voor een deftige menstruatiecup: dat is het duidelijk waard.
  3. Ik koos bewust voor de menstruatiecup omdat mijn ecologische voetafdruk wil beperken. De gezondheidsredenen, het comfort en het financiële voordeel, die zaken zijn ook heel fijn, maar komen bij mij op de tweede plek. Ik zie mezelf als ondergeschikt aan moeder natuur en steun daarom alle organisaties die deze visie delen. Zo let ik op de verpakkingen (geen onnodige extra plastieken laagjes bijvoorbeeld), de verzendwijze en andere doelen die de organisatie steunt.

5 - het materiaal waarvan de menstruatiecup gemaakt is

Dit is waar je in de allereerste plaats moet op letten bij het kiezen van een menstruatiecup. Want menstruatiecups zijn veel beter dan tampons, maar materialen die schadelijke stoffen lossen in je vagina, kunnen je nog grotere problemen bezorgen.

Zeker voor vrouwen met latex allergiën: goed opletten hier! Een condoom kan al een allergische reactie van meerdere dagen tot weken veroorzaken; na een paar zwoele minuten... Een menstruatiecup heb je vijf dagen in, dus kan nog veel meer schade berokkenen.

Wij raden 100% medische siliconen aan. Dit is materiaal dat al meer dan honderd jaar gebruikt wordt in mensenlichamen. Moest er iets serieus mis mee zijn, zouden we het nu wel al weten. Zelfs de meest allergische mensen, reageren er niet op. Het veiligste materiaal op de markt voor een product dat je voor lange periode in je lichaam stopt.

 

Hier nog eens de tabel met alle merken die we onderzochten:

De meeste cups zijn gemaakt van medische siliconen: de DivaCup, de RubyCup, de MyCup, MoonCup en LadyCup. Enkel de MelunaCup is gemaakt van thermoplastisch elastomeer, dat is een synthetische rubbersoort.

Zoals altijd heeft elke vrouw vrije keuze. Wij verkiezen siliconen, maar voor andere vrouwen kan het even goed zijn dat zij beter reageren op rubber dan siliconen.

vergelijking menstruatiecups

Wat zeggen andere meiden?

Dat is wat wij weten... Natuurlijk weten wij niet alles.

Heb jij ervaring met menstruatiecups? Laat ons hier kort weten wat je favoriete menstruatiecup is om andere meiden te helpen

 

 

 

 

nog niet zeker?

Start hier de menstruatiecup-kiezer =>

Deel het met andere vrouwen: