menstruatiecup kiezen

Ja, de menstruatiecup kan te hoog kruipen en daardoor vast zitten. Dan geraak je er niet bij met je vingers en krijg je die er niet meer uit…

Gelukkig gaat die niet eventjes gezellig op wandel doorheen je hele lichaam, op reis naar je neus en migreren naar je tenen. Je kan die cup er heus weer terugvinden. Dit is hoe:

1. Wacht geduldig af

Hoewel veel vrouwen in paniek zijn wanneer ze niet onmiddellijk die menstruatiecup kunnen uittrekken, zijn de zorgen hierom vaak uit psychologische paniek, eerder dan een echt fysiek probleem.

De vagina is geen zwart gat. Het is een kanaal dat eindigt waar de baarmoeder begint. De baarmoederhals is veel fijner en daar kan de menstruatiecup en zelfs een tampon niet door. Dat wil zeggen dat de menstruatiecup niet echt te ver kan gaan.

Vandaar dat het beste wat je kan doen is om jezelf gerust te stellen dat die cup met de tijd terug naar beneden zakt. Dat zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en het hele proces sneller verloopt.

Piekeren om de mogelijke gevaren van de menstruatiecup die vast zit is de voornaamste oorzaak dat ze vast gaat zitten – tijdelijk. Wat een selffulfilling prophecy*

* Een selffulfilling prophecy is wanneer de voorspelling zelf ervoor zorgt dat die ook uitkomt. Zoals een student die denkt: “ik kan het niet, ik ga falen” en daardoor opgeeft, niet studeert en daardoor ook faalt.
Dus in dit geval: “Oh neen, ik krijg mijn menstruatiecup er niet direct uit, dus die gaat vast zitten voor altijd en ik ga naar de spoedafdeling moeten en geopereerd moeten worden” waardoor spieren extreem opspannen en de menstruatiecup inderdaad niet zakt, omdat ze niet kan met al die sterk gespannen spieren die in de weg zitten.

Wanneer je merkt dat je je zorgen maakt om die menstruatiecup en de gevaren, het vast zitten, enzovoort. Neem dan gewoon een pauze! Laat alles rusten, vergeet dat dat ding in je zit. Het is geen tampon. De siliconen absorberen geen vocht, dus je mag die menstruatiecup eigenlijk zo lang laten zitten als je wil. Zoals de NuvaRing: die mag er permanent inzitten. Dus neem een pauze voor zolang je wil. Als je een paar dagen wacht en je hebt nog steeds bloedverlies, zal je lekken krijgen, maar voor je gezondheid kan het geen kwaad dat je de cup laat zitten. Dus neem je tijd en wanneer je een goed moment vindt, er klaar voor bent, probeer het nog eens. Op het gemakje 🙂

 

2. Overloop alle stappen voor het verwijderen

De menstruatiecup verwijderen gebeurt in stappen, dus voor alle cup-newbies: bekijk dit eerst.

  1. Zoek een plaats waar je alleen bent, liefst een spiegel hangen hebt en een wasbak met lopend water vindt. Idealiter je badkamer m.a.w.
  2. Was je handen en spoel ze goed, zodat er geen zeep achterblijft.
  3. Maak een klein handdoekje nat met aangenaam warm water en breng dat met je linkerhand (of rechterhand als je linkshandig bent…. Het minst gebruikte hand dus) op je onderbuik. Dat helpt enorm om je spieren te relaxen: dan komen die helemaal los en verloopt het verwijderen van je menstruatiecup veel gemakkelijker.
  4. Je andere hand kan je nu gebruiken om het vacuüm te doorbreken. Dit doe je door met één of twee vingers te duwen onderaan je menstruatiecup, of tegen de kant. In het geval dat je er niet bij kan, gebruik je het steeltje om hem wat naar beneden te trekken.
  5. Wanneer het vacuüm doorbroken is, kan je jouw menstruatiecup volledig meetrekken naar beneden zonder weerstand.
    !! Hou je menstruatiecup recht wanneer je hem uithaalt, zodat het bloed niet op de grond drupt.
  6. Leeg je menstruatiecup in de wasbak en spoel met water.
  7. Spoel ook je handen nogmaals met water en breng je menstruatiecup terug in of berg hem op in een katoenen zakje wanneer je menstruatie op een einde loopt 🙂

 

3. Doe wat zelfstudie rond je vagina en baarmoederhals

Vagina & Baarmoederhals

vagina en baarmoederhals en menstruatiecup

Zoals je hier ziet wordt de vagina wijder bovenaan, vlak voor de start van de baarmoedermond en -hals.

Dit is waar je menstruatiecup (ongeveer) hoort te zitten:

hoe hoog plaats ik de menstruatiecup in de vagina

 

Voel bij jezelf voor het inbrengen van je menstruatiecup wat de vorm van jouw vagina is. Deze afbeelding is een gemiddelde en iedere vrouw heeft haar eigen anatomie. Leer jezelf kennen.

Na het inbrengen van je menstruatiecup, voel opnieuw: waar zit te cup nu tegenover je baarmoedermond: hoe hoog? En ten opzichte van de wanden en de verwijding bovenaan? Hoeveel plaats is er voor de cup en naast de cup?

 

Het is wanneer je menstruatiecup hier zit, bovenaan, te hoog, in het hoekje, dat ze “vast zit” en met andere woorden het verwijderen van de cup moeilijker wordt:

vagina menstruatiecup te hoog

Dan kan bloed langs de menstruatiecup lopen en zal je “lekken” ervaren.

Als alle bovenstaande stappen niet helpen om je menstruatiecup te verwijderen, maak dan even kennis met je bekkenbodemspieren:

Bekkenbodemspieren

Wat zijn bekkenbodemspieren? Bekkenbodemspieren zijn de spierlagen die de bekkenorganen en de onderkant van het bekken ondersteunen. Je kan ze gebruiken om je menstruatiecup beter te gebruiken: zowel het inbrengen, positioneren, als uithalen verlopen vlotter wanneer je weet hoe je jouw bekkenbodemspieren kan inzetten.

Kegeloefeningen

Kegeloefeningen zijn oefeningen waarbij je op ritmische wijze je bekkenbodemspieren opspant en ontspant.

Dit filmpje van Rosie’s Discoveries beschrijft mooi hoe het werkt:

Test hoe sterk je bekkenbodemspieren op dit moment zijn

De eerstvolgende keer dat je gaat plassen… probeer om de stroom te stoppen ergens middenin. Als dat makkelijk verloopt: hoera! Je hebt sterke bekkenbodemspieren. Gaat dat moeilijk? Dan kan je ze best wat trainen met kegeloefeningen.

Waar bevinden de bekkenbodemspieren zich?

Heb jij ook van die momenten in de wagen, wanneer je denkt: “ik moet plassen, maar ik wacht nog even. Ik ben bijna thuis. Dat is fijner dan in een wegrestaurant”

Dus je rijdt het wegrestaurant voorbij…

Vlak waarna je moet remmen en plots een eindeloze file voor je ziet verschijnen!

“Oh neen, was ik maar naar het toilet geweest daar! Nu moet ik nog zo lang wachten…”

Wat doe je dan? Dan span je bepaalde spieren op om je pipi “op te houden”. Dàt zijn exact de spieren de we bedoelen!

Het zijn tevens de spieren die je gebruikt tijdens seks en vooral tijdens een orgasme. Als je je soms afvraagt waarom mannen ons per se willen doen klaarkomen… Er zijn veel redenen, maar één ervan is het samentrekken van de bekkenbodemspieren bij ons, want dat geeft hen een heel aangenaam gevoel 😉

 

Hoe lang duurt het om mijn bekkenbodemspieren te trainen?

Met deze oefeningen kan je jouw bekkenbodemspieren trainen op een maand tijd. Blijf ze herhalen 1 keer per week en later 1 keer per maand. Zoals de personal trainers praten over alle spieren: “use them or lose them”

 

Deel het met andere vrouwen: